Nu ska väl lussebullarna räcka? De är farligt goda, hoppas det finns några kvar om en vecka. Provade ett nytt recept utan kesella. Trixet här var att använda smör i tärningar det gav supersaftiga lussebullar.
Här kommer receptet:
2 paket saffran
2 msk vatten
175 g rumsvarmt smör
50 g jäst
5 dl rumsvarm mjölk (3%)
2 dl socker
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl)
1 dl russin
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling
1. Lägg saffranet i vattnet och rör om. Låt stå i 30 minuter.
2. Skär smöret i tärningar
3. Smula jästen och blanda med mjölk, rör i smör och saffran i en bunke.
4. Tillsätt socker, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt degen jäsa under bakduk i 60 minuter.
5. Lägg russin i vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
6. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Knåda lätt och baka ut till lussebullar. Lägg på bakplåtsklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
7. Tryck russinen och pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar