fredag 14 februari 2014

Cheesecake på Alla hjärtans dag

En supergod citroncheescake blev det på Alla hjärtans dag.


Här nedan kommer receptet om du är sugen.
Det tar ca 2 h och 20 min att göra kakan, men den kan med fördel göras dagen innan du bjuder på den.

  1. Botten: Finfördela 10 digestivekex. Smält 50 g smör och blanda med kexsmulorna. Tryck ner smuldegen i botten på en form och ställ i frysen.
  2. Fyllning: Lägg 4 gelatinblad i vatten ca 5 min. Dela 2 ägg i gulor och vitor. Blanda gulorna med 400 g philadelphiaost, 2 dl créme fraiche, 1,5 dl socker och rivet skal från 1 citron till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ned dem i smeten. Värm citronsaften från 1 citron i en kastrull. Ta den från värmen och lägg i de urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Häll blandningen i formen och släta till ytan ordentligt så den blir helt slät. Täck över och ställ i kylen i minst 1 h.
  3. Glasyren: Lägg 1 gelatinblad i vatten i ca 5 min. Hetta upp 2 msk socker och 4 msk vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp blanda väl och låt svalna.
  4. Ta fram formen och bred ut glasyren så att det täcker cheesecaken. Täck över och låt stå i kylen tills glasyren stelnat, minst 1 h. Lossa kakan från formen runt kanten och under bottnen med en tunn kniv. Garnera med färska bär.
Hoppas det smakar!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar